De mange som hadde lepra
Lepra var en relativt vanlig sykdom i Norge helt fra middelalderen og fram til slutten av 1800-tallet. Da man fikk etablert systematiske tellinger i 1856 var inntil 3% av befolkningen i noen distrikter langs kysten av Vestlandet smittet. Fra 1856 og fram til de siste med lepra ble diagnostisert på 1950-tallet kjenner vi til 8231 personer som fikk denne sykdommen.
Hvordan de opplevde sykdommen og hvordan den påvirket livet varierte. Mange søkte om plass på og flyttet til et hospital, mens andre ble boende hjemme hos familien. Noen opplevde utestengelse, andre levde relativt godt integrert i lokalsamfunnet. For noen føltes livet på hospital som det beste alternativet, for andre ble vantrivselen eller hjemlengselen så stor at de flyttet eller rømte. Noen opplevde at også ektefelle, foreldre eller søsken ble syke, andre var den eneste i familien som fikk lepra. Noen døde etter få år, mens andre levde et langt liv med sykdommen og døde til slutt av andre årsaker.
Historien om de mange menneskene som levde med lepra i Bergen, på Vestlandet og i resten av landet er for mange en glemt del av vår nære historie. Utallige skjebner er glemt. Heldigvis lever fortsatt noen av historiene om hvordan livet ble videre, gjennom etterkommere og arkivene. Historier om adskillelse og tunge dager, men også om sterke familiebånd og hjelp fra medmennesker.
Leger og lepra i Bergen
Allerede i overgangen mellom 1700- og 1800-tallet var det begynnende medisinsk aktivitet på St. Jørgens Hospital. Selv om det i første rekke var en pleieinstitusjon drev flere av bylegene med kurforsøk. Det var likevel først da D. C. Danielssen begynte sin virksomhet her i 1839 at det ble mer systematiske undersøkelser og behandlingsforsøk. Etter at Lungegårdshospitalet åpnet i 1849 var det primært her de vitenskapelige undersøkelsene og kurforsøkene ble foretatt, mens St. Jørgen og Pleiestiftelsen i stor grad var beregnet for pleie.
I andre halvdel av 1800-tallet og første halvdel av 1900-tallet var det en rekke leger som hele eller deler av sin karriere jobbet med lepra. Noen av de var tilknyttet flere av leprasykehusene, enten samtidig eller i ulike perioder. F.eks. var Armauer Hansen både lege ved Pleiestiftelsen og underlege ved Lungegårdshospitalet, inkludert lege ved St. Jørgen, og Overlæge for den spedalske Sygdom.
Legene hadde ulikt syn på mange ting, ikke minst på sykdommens årsak og mulige behandlingsformer. De hadde likevel til felles at de var iherdige og la ned et omfattende arbeid for å få mer kunnskap om sykdommen, gjennom blant annet obduksjoner og observasjoner, analyser av urin og blod, og senere mikroskopering av vevsprøver.
Da Reidar Melsom sluttet som lege på Pleiestiftelsen i 1957 var et vel 100 år kapittel med stor aktivitet av mange leger som spesialiserte seg på lepra over. Her kan du lese korte tekster om de aller mest sentrale legene fra denne perioden.