Hagene tilhørende St. Jørgens Hospital
Opprinnelig eide hospitalet to hager og ganske store enger rundt bygningene og på andre siden av Kong Oscars gate, et område som tidligere ble kalt Hospitalsengen. Hagen på nordsiden av hospitalet ble solgt til Bergen kommune, mens hagen bak driftsbygningen fremdeles tilhører hospitalet.
I hagen bak driftsbygningen ble det etablert en urtehage i 1993. Urtehagen slik den står i dag ble opparbeidet etter et samarbeid av Det Nyttige Selskab i Bergen og Bergen kommunes fritidsavdeling, og har de senere årene vært holdt i hevd av en driftig dugnadsgjeng.
Planteutvalget i urtehagen er hovedsakelig basert på legen Daniel Cornelius Danielssen sine beskrivelser av tidligere tiders behandlingsmetoder i boken “Om Spedalskhed” fra 1847. Flere av disse urtene kan ha blitt brukt også i Norge i eldre tid. Noen av plantene er viltvoksende, mens andre har blitt importert og dyrket ved klostrene og senere i apotekerhagene.
Vi vet ikke om hospitalet opprinnelig har hatt en urtehage, men det er nok ikke veldig sannsynlig. Hospitalet ble antagelig anlagt på grunnen til Nonneseter kloster, og nærheten mellom klosteret og hospitalet kan tyde på at også lemmene på St. Jørgen kan ha fått planter både til mat og medisinsk bruk. Vi vet ikke noe sikkert om hvilke planter som kan ha vært brukt. Trolig har man ikke hatt som mål å gi varig eller helbredende behandling, men først og fremst forsøkt å lindre symptomer og gi hjelp ved andre vanlige plager.
Urtehagen er åpen for besøk i museets åpningstider.