Professor J. C. Fabricius’ besøk på St. Jørgen i 1778
16. august 1778 besøkte den danske naturhistorikeren og insektsforskeren Johan Christian Fabricius St. Jørgens Hospital. Han hadde vært på utallige reiser rundt i Europa og dette året var turen kommet til Norge. Etter reisen ga han ut en reisebeskrivelse, og i andre bind beskriver han selve reisen og stedene han besøkte. Siste stopp på ferden var Bergen, hvor han oppholdt seg i seks dager og blant annet besøkte St. Jørgens Hospital.
Kort om beretningen
Fabricius forteller det var 88 beboere på hospitalet som var angrepet av “denne besynderlige Sygdom”. For ham var det nok en sterk opplevelse å besøke hospitalet og de syke som var preget av sykdommen. Han beskriver symptomene med knuter i ansiktet og andre steder på kroppen, sterk kløe, øyenbryn som falt av og hes stemme.
Årsaken til sykdommen mente han var de fattiges levemåte, ikke minst maten, som bare besto av fisk, tran og fiskelever. I tillegg kom den fuktige luften og de mange forkjølelsene når folk var til sjøs, som gjorde at sykdommen brøt ut. At for mye fisk og fete fiskeprodukter var skadelig var noe som også flere leger på denne tiden tok til orde for, og Fabricius hadde gjerne fått det fortalt når han var på besøk.
Fabricius var kritisk til at man så på de syke som uhelbredelige, og at de derfor ikke fikk noen medikamenter. De måtte selv kjøpe plaster og salve for å forhindre den sterke kløen. Han var ikke i tvil om at sykdommen måtte kunne stanses i begynnelsen, og han pekte på at det var flere som skulle ha blitt helbredet. De ble imidlertid snart syke igjen når de gikk tilbake til tidligere levemåte og kosthold.
Les Fabricius’ originaltekst
En utgave av Fabricius’ resebeskrivelse, som har tilhørt Bergen Museums bibliotek, er digitalisert av Universitetsbiblioteket i Bergen, og kan leses her.
Nedenfor finner du et utdrag av boken, der Fabricius beskriver sitt besøk på St. Jørgens Hospital 16. august 1778.