Notice: Funksjonen _load_textdomain_just_in_time ble kalt feil. Innlasting av oversettelser for tekstdomenet vestige ble utløst for tidlig. Dette er vanligvis en inikasjon på at noe kode i utvidelsen eller temaet kjører for tidlig. Oversettelser bør lastes inn med knaggen init eller senere. Se Feilsøking i WordPress for mer informasjon. (Denne meldingen ble lagt i versjon 6.7.0.) in /customers/e/a/3/cc8js4lzh/webroots/r1157730/wp-includes/functions.php on line 6121 Urter ved hospitalet – Lepramuseet St Jørgens Hospital

Bruk av urter ved hospitalet

Kildene forteller ikke noe om hvorvidt hospitalet på noe tidspunkt kan ha hatt en egen urtehage. Hospitalsprest Johan Ernst Welhaven (1775-1828) beskrev at det på begynnelsen av 1800-tallet ble kjøpt inn medikamenter fra byens to apotek til lindring av de leprasykes lidelser. Flere av remediene han nevner kunne ha vært dyrket i en urtehage dersom det hadde eksistert ved hospitalet på den tiden.

St. Jørgens Hospital ble antagelig anlagt på grunnen til Nonneseter kloster på begynnelsen av 1400-tallet. I middelalderen var det ofte klostrene som opprettet og drev hospitalene for de som ble rammet av lepra og andre sykdommer, og mange klostre anla egne klosterhager. Munkene og nonnene brakte både bærbusker, urter og blomster med seg fra utlandet.

Nærheten mellom klosteret og hospitalet kan bety at også lemmene på St. Jørgen kan ha fått planter både til mat og medisinsk bruk fra klosteret. Vi vet imidlertid lite sikkert om hvilke planter som kan ha vært brukt her, og i hvilken grad man kan ha hatt som mål å gi varig eller helbredende behandling, eller om man mest søkte å lindre symptomer og gi hjelp ved andre vanlige plager.

Utsnitt av perspektivkart over Bergen fra 1740-årene. Universitetsbiblioteket i Bergen.
St. Jørgens Hospital og Nonneseter kloster lå like i nærheten av hverandre i utkanten av byen. På denne perspektivskissen fra 1740-årene er hospitalet merket med nummer 13 og Nonneseter kloster med nummer 10.
Universitetsbiblioteket i Bergen.
All Rights Reserved