Ådret gulvur på St. Jørgens Hospital
Det finnes flere eldre gulvur på St. Jørgens Hospital. Kanskje var de gaver til hospitalet fra velstående familier i Bergen? Dette er et av dem, med urverk fra 1670-årene og kasse i mahogni. Vi vet ikke hvem som har gitt dette gulvuret til hospitalet eller når det kom hit. I dag står det i småsalen på hospitalet.
Som mye annet av inventaret på St. Jørgen er denne urkassen ådret. Det betyr at den er malt på en måte som får den til å ligne en edel tresort. I Norge er eikeådring vanlig på møbler av furu og andre vanlige tresorter. Også denne urkassen er ådret for å se ut som eik. Men den som har holdt penselen kan ikke ha gjenkjent den kostbare tresorten han her hadde foran seg. Derfor har mahognikassen blitt malt for å ligne eik, den fineste tresorten man kjente her hjemme.
Kan det hende at det er en av hospitalets beboere som har ådret stoler, bord og urkasse en gang på 1800-tallet? Det kan selvsagt også ha vært gjort av de som laget møblene. Uansett har det vært et møysommelig arbeid som har tatt lang tid.
Sannsynligvis har klokken gjort tjeneste her i mange år. Mange forskjellige mennesker har hatt ansvaret for å trekke den, og enda flere har ligget våkne om natten og hørt den tikke og slå.
Foto: Bymuseet i Bergen.