Urtehagen ved Lepramuseet
Urtehagen ble etablert etter et samarbeid med Det Nyttige Selskab i Bergen og Bergen kommunes fritidsavdeling i 1993. Etter en tid tok Hageselskapet Hordaland initiativ til å påta seg vedlikehold av hagen, og gjennom flere år sto medlemmene for jevnlig stell av bedene. I dag blir urtehagen holdt i hevd av en entusiastisk og dyktig dugnadsgjeng.
Kildene forteller ikke noe om hvorvidt hospitalet på noe tidspunkt kan ha hatt en egen urtehage, men kanskje kan lemmene på St. Jørgen langt tilbake i tid kan ha fått planter både til mat og medisinsk bruk fra Nonneseter kloster, som lå like i nærheten.
Plantene i urtehagen
Planteutvalget i urtehagen er hovedsakelig basert på de plantene D. C. Danielssen beskriver som tidligere benyttet i kurforsøk i boken “Om Spedalskhed” fra 1847. Antagelig har flere av urtene blitt brukt også i Norge opp gjennom tiden. Noen av plantene er viltvoksende, mens andre har blitt importert og dyrket ved klostrene og senere i apotekerhagene.
Du finner her en kort beskrivelse av noen av plantene i hagen, hvilke egenskaper det har blitt ansett å ha og hvordan de tradisjonelt har vært brukt som medisinplanter. Plantebeskrivelsene er utarbeidet av farmasøyt Bjarne Thune.
NB! Vær oppmerksom på at informasjonen som er gjengitt her er ment som beskrivelser av de enkelte plantenes tradisjonelle bruk og egenskaper. Dette bør ikke brukes som grunnlag for helsemessige spørsmål. Konsulter alltid lege eller apotek også ved bruk av reseptfrie legemidler og naturpreparater.
Noen av plantene som finnes i hagen er giftige, også ved berøring. Det er ikke anledning til å smake på, plukke eller ta med seg planter.